Dygnet-runt-linser Uppdaterad information om linser på nätet, synfel samt skötselråd.

Användare av Dygnet-runt-linser

Dygnet-runt-linserna passar den användare som av naturen har torra ögon eller i princip dagligen vistas i torr miljö. Då skötseln av linserna är obefintlig ger linstypen användaren stor frihet. Dygnet-runt-linserna lämpar sig bäst för något erfarna linsbärare. De provas alltid noggrant ut under en period innan de används längre perioder. Hur länge linserna kan bäras innan de behöver bytas ut varierar beroende på linsbärarens individuella förutsättningar. Bärtiden varierar mellan 6 och upp till 30 dagar, linstypen har också betydelse för hur länge man kan bära dem.

dygnet-runt linser

Skötsel och hantering av dygnet-runt linser

Då materialet i dygnet-runt-linsen, silikonhydrogelet, släpper igenom stor mängd syre till ögat kan linserna användas under upp till 30 dygn, dag som natt. Under dessa veckor krävs således ingen som helst hantering av linserna, i form av förvaring i linsvätska eller rengöring.

Synfel

Dygnet-runt-linserna kan korrigera flertalet synfel. Linserna kan slipas för att avhjälpa närsynthet och översynthet, liksom astigmatism, såvida graden brytningsfel inte är alltför hög.

Hur fungerar dygnet-runt linser?

Dygnet-runt linser är det perfekta alternativet för dig som vill ha linser men som inte vill hålla på med linsskötsel varje dag. Under tiden du använder den här typen av linser behöver du inte ägna en tanke på skötsel, rengöring eller hantering av ditt etui. Om du vill bära dygnet-runt linser bör du ha använt ”vanliga” linser innan.

Den här typen av lins bygger på silikon men har gjorts så att de andas på ett annat sätt än övriga linser vilket gör att de kan användas hela dygnet. Du behöver med andra ord inte ta ut linserna när du ska gå och lägga dig. Hur länge du kan ha på dem dygnet runt beror på vilken lins du använder och även hur tåliga dina ögon är. Med tåliga ögon menas hur stor proteinbeläggning som skapas på linsen. Ju mer beläggning desto sämre för ögonen.

Vi rekommenderar inte att ha på sig linserna mer än en vecka i sträck men det är möjligt att ha på sig i upp till en månad. Det är väldigt individuellt hur mycket ens ögon tål och om du ska byta till dygnet-runt linser ska du kontakta din linsoptiker och tillsammans med denne arbeta fram ett individuellt bärschema som passar just dig och dina ögon.

Om du skulle känna dig hemma med att använda dygnet-runt linser kan de vara så perfekta för dig att du till och med glömmer att du har synfel. Det är helt klart värt att testa!