Vilken linstyp ska jag välja? Uppdaterad information om linser på nätet, synfel samt skötselråd.

Med kontaktlinser som med så mycket annat är det de individuella behoven och önskemålen som bör styra valet. Vi har alla olika livsstil och leverne, med skilda arbetsmiljöer och fritidssysselsättningar. Med optikerns hjälp kan man utreda vilka kontaktlinser som bäst skulle passa, utifrån dessa individuella faktorer i kombination med det aktuella synfelet.

Månadslinser

Det mest populära linsvalet är månadslinsen. Denna kontaktlins kan korrigera de flesta typer av synfel; över- och närsynthet, ålderssynthet (presbyopi) och en måttlig astigmatism (brytningsfel). Månadslinsen finns i många märken och i flera olika färger och funktioner.

Månadslinserna är förhållandevis billiga och används dagligen under en månad för att sedan kasseras. Efter användning ska de rengöras i linsvätska, för att sedan förvaras i etui under natten. Den exakta användningstiden beror på optikerns rekommendationer och kan variera mellan en och fyra veckor.

Vanliga månadslinser släpper endast igenom hälften av ögats syrebehov, vilket gör att de måste sättas i tidigast en halvtimme efter uppvaknande och plockas ur en timme innan sänggående. En del kontaktlinssorter har material som är lite mer gynnsamma för ögat.

Endagslinser

Endagslinserna klarar liksom månadslinsen av att rätta till de allra flesta typer av synfel; närsynthet, översynthet och ett inte alltför gravt brytningsfel. Denna kontaktlins kräver ingen som helst skötsel. Den används vid en dag eller specifikt tillfälle och kasseras sedan. Även endagslinser finns i material som bättre tillfredsställer ögats syrebehov.

Endagslinsen är en kontaktlins som lämpar sig utmärkt för användaren som lever ett aktivt och kanske äventyrligt liv. Kanske vill man bara ha linser när man idrottar eller som ett allmänt komplement till glasögon. Kanske är man allergisk och har känsliga ögon, lite utöver det vanliga. Då passar denna enkla och smidiga, men lite mer kostsamma kontaktlins utmärkt.

Dygnet-runt-linser

Vill man märka av sina kontaktlinser ännu ett snäpp mindre är dygnet-runt-linsen ett alternativ. När nytillpassningen och utprovningen väl är genomförd kan man låta linserna sitta i upp till en hel månad utan minsta skötsel. Dessa kontaktlinser kan slipas för att korrigera flertalet synfel, såsom över- och närsynthet och en måttlig grad av brytningsfel.

Dygnet-runt-linsen är relativt ny på marknaden och tillverkad i materialet silikonhydrogel. Den har en extremt hög syregenomsläpplighet till hornhinnan. Dygnet-runt-linsen passar den vane linsbäraren bäst och bör testas under en månad innan den används på heltid.