Skydda ögonen mot UV-strålning Uppdaterad information om linser på nätet, synfel samt skötselråd.

En fördel med många solglasögon är att de skyddar mot ultraviolett strålning (UV-strålning). De flesta känner till att UV-strålning kan orsaka hudcancer, men stora doser av UV-strålning är också skadligt för ögonen. Vid s.k. snöblindhet uppstår små sår på hornhinnan, man får stark smärta och blir känslig för ljus. Det kan också leda till att man redan som ung utvecklar grå starr, när cellerna i ögats lins dör och blir gråa så att man får svårt att se.

Skydda ögonen mot uv-strålning

Ordet snöblindhet kommer av att skadan ofta uppstår i miljöer med mycket snö som reflekterar solljus. Även t.ex. vattenytor reflekterar mycket ljus, och kan orsaka samma typ av skador. Det finns linser som har inbyggt UV-skydd men för att skydda sig bör man ändå använda solglasögon, helst med s.k. polariserande glas, som eliminerar detta slags infallande ljus. För att ge fullständigt skydd bör solglasögonen dessutom sluta tätt runt ögat.

Man bör också vara medveten om att alla solglasögon inte ger ett ordentligt UV-skydd, så det är inte bara att köpa ett par till lågpris i en matbutik eller bensinmack. För att vara säker på att de skyddar ordentligt bör man hålla utkik efter CE-märkningen, som garanterar att de uppfyller de kravs som ställs av EU på solglasögon.