Optikerns märken Uppdaterad information om linser på nätet, synfel samt skötselråd.

Nuförtiden är det vanligt att de stora optikkedjorna märker om vissa kontaktlinstyper till sina nya, egna registrerade varumärken – det kallas i bransch språk för att ”branda” dem. Istället för att sälja de originalltillverkade linserna som de är packas de om till oigenkännlighet. Det innebär att man kan hitta precis den lins man köpte hos optikern även på Internet, det gäller bara att veta namnet på originaltillverkaren.

Anledningarna till detta förfarande är flera. Genom att marknadsföra sitt eget märke behåller optikerna vissa kunder på ett enkelt och naturligt sätt. Om man väl hittat ett linsmärke som fungerar bra vill man kanske ogärna byta ut det. Utprovningsproceduren genomförs trots allt grundligt och är ganska tidskrävande.

Vet man dessutom inte ens om att det finns identiska linser till ett mycket lägre pris har man ingen chans att enkelt byta. Bara genom att paketera om till sitt eget märke finns det förstås pengar att tjäna för optikkedjorna, då prispåslaget är förhållandevis stort.

Med hjälp av märkesguider online kan man nu enkelt se vilka originaltillverkare som ligger bakom optikkedjornas egna varumärken. På så sätt har valfriheten ökat markant och man behöver inte betala en massa pengar i onödan på grund av bristande information och kunskap.