Färgade linser Uppdaterad information om linser på nätet, synfel samt skötselråd.

Huvudsyftet med de färgade linserna är, som namnet avslöjar, att förändra ögats naturliga och ursprungliga färg. De färgade linserna finns både med och utan synfelskorrigering. Det innebär att linserna även kan användas i rent kosmetiskt syfte, utan att något synfel föreligger. Många av de färgade linserna har även ett inbyggt UVA- och UVB-skydd, som skydd mot solens skadliga strålar.

färgade linser

Färgade linser – användaren

De färgade linserna möjliggör stora förändringar i utseendet. Linserna finns för den användare som vill förstärka den egna ögonfärgen, eller kanske gå steget längre och prova en helt annan färg än ögats ursprungliga. Linstypen möjliggör även korrigering av kosmetiska defekter i ögat. Utöver naturliga ögonfärger tillverkas färgade linser i mer extrema färger, liksom med mönster och motiv. De färgade linserna ska liksom de traditionella provas ut hos optiker, oavsett om linserna har nollstyrka eller synfelskorrigering. Detta för att den nya färgen helt beror på ögats ursprungliga färg. Först vid utprovning är det möjligt att se det exakta resultatet.

Skötsel och hantering av färgade linser

Hanteringen och skötseln av de färgade linserna är helt avhängigt vilken typ av linser man väljer. Det finns färgade linser av typerna endags- och månadslinser.

Färgade endagslinser

De färgade linserna finns bland annat som endagslinser. Väljer man endagslinser använder man dem under en dag, eller kanske bara en enstaka kväll, för att sedan kassera dem och använda ett helt nytt par vid nästa tillfälle. Skötseln är således obefintlig

Färgade månadslinser

Väljer man istället färgade linser av varianten månadslins kräver dessa ett visst mått av skötsel. Månadslinserna rengörs dagligen i linsvätska och förvaras i avsett vätskefyllt etui över natten. Exakt hur länge man kan använda, rengöra och förvara samma linspar beror på linsbäraren och de individuella förutsättningarna. Optikers ordination och rekommendation måste därför alltid råda.

Färgade linser – typer

De två vanligast förekommande linstyperna är Opaque samt Tinted, eller Enhancers. Linserna av typen Opaque har ett heltäckande färglager, där ytterst lite av ögats naturliga färg släpps igenom. Dessa lämpar sig bäst när den ursprungliga ögonfärgen är mörk och i det närmaste helt ska förändras. Linstypen Tinted/Enhancers är istället täckta av ett transparent färglager som släpper igenom viss färg från ögat. Det gör att ögats originalfärg förstärks istället för att döljas, vilket lämpar sig bäst vid en ljusare ögonfärg. Alla linser är ofärgade vid pupillen. Det gör att färgerna i omgivningen inte förändras, synen förblir skärpt.

Färgade linser och synfel

De färgade linserna har, utöver den utseendemässigt förändrande förmågan, även möjligheten att korrigera synfel. Linserna kan slipas för att avhjälpa närsynthet och översynthet, liksom astigmatism, såvida graden brytningsfel inte är alltför hög.

Exempel på färgade linser

färgadelinser

Sen finns det lite mer exotiska linser.

färgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinserfärgadelinser