Linser eller LASIK ögonoperation Uppdaterad information om linser på nätet, synfel samt skötselråd.

Med dagens teknologi finns det ett flertal lösningar på att korrigera synfel och två av dessa är linser eller LASIK ögonoperation. Så vad ska man egentligen välja att göra? Det finns inget definitivt svar men vi ska här försöka att gå igenom för- och nackdelarna med de två olika alternativen här.

Linser – Enkelt och säkert

Linser är ett av de populäraste alternativ idag när gäller att avhjälpa fel på synen. Anledningen till det är att det är ett enkelt alternativ. Du kan beställa dina linser från hemmets komfort och du slipper några obehagliga upplevelser.

Oavsett vilket synfel du lider av finns det en lins som kan lösa problemet. Närsynthet, översynthet eller ålderssynthet med mera har alla lösning i formen av linser. Det enda man behöver tänka på är sköta om sina linser. Skulle din synskärpa komma att ändras under årens gång är det bara att, i samråd med linsoptiker, ändra styrkan på dina kontaktlinser.

LASIK ögonoperation – behandling genom laser

Ögonlaser, vanligast är excimer laser, är idag ett relativt vanligt ingrepp och det inbegriper inte någon smärta. Om du ska operera dina ögon bör du ha fyllt åtminstone 20 år för att din syn då har hunnit stabilisera sig.

Vad lasern gör är att korrigera synfel genom att slipa hornhinnan. Lasern tar bort lager efter lager på hornhinnan till dess att ljuset bryts i rätt punkt. Den här typen av operation passar personer med mindre närsynthet, astigmatism eller närsynthet.

För- och nackdelar

Vad har då de två olika metoderna för olika för- respektive nackdelar? Det som talar till linsernas fördel är att du kan vara säker på ett bra resultat och skulle synen med tiden ändras är det bara att ändra styrkan på linserna. Att avhjälpa sitt synfel med linser är en relativt billig lösning. Vad som däremot talar mot att använda linser att man måste hantera dem varje dag. De måste sättas på och tas av och även skötas om så att de inte får bakterier på sig. Kan man ta en daglig skötsel av sina linser har man en enkel lösning på sina synfel.

Fördelar med lasern är att när du väl har genomgått operationen och allt gått väl behöver du aldrig mer tänka på något synfel. Det finns dock viss risk att operationen inte byter och att du måste genomgå den en gång till. I vissa fall händer det även att synen blir sämre och att man ser ljusglorior runt lampor. Det priset för en operation ligger runt 25 000 kr är det även en rätt kostsam affär att lägga sig under lasern.

LASIK vs. Endagslinser

Utvecklingen går snabbt framåt inom kontaktlinsindustrin. Materialen har utvecklats avsevärt och den mjuka endagslinsen är bekväm och stör inte ögat nämnvärt. Parallellt har det hänt massor inom ögonkirurgin där LASIK är en välbeprövad och välanvänd metod.

Steget från glasögon till endagslinser känns väl spontant som något mindre än till ett avancerat kirurgiskt ingrepp i ögat. Att skaffa sig kontaktlinser är förhållandevis enkelt, man kan sköta alla sina inköp över Internet och snabbt få hem sin beställning. Man kan också lätt byta linser om de inte motsvarar förväntningarna eller vid synförändringar.

Med ett kirurgiskt ingrepp som LASIK slipper man å andra sidan synhjälpmedel – glasögon eller kontaktlinser – helt och hållet. Man genomgår sin operation och behöver inte bekymra sig mer över sin synnedsättning.

De synmässiga resultaten efter LASIK är mycket goda. Synen blir bra och komplikationer är sällsynta. I de undantagsfall operationen inte lyckats fullt ut är komplikationerna som uppstått oftast små.

Att använda sig av endagslinser innebär förstås en mindre kostnad initialt. Å andra sidan kan en LASIK-operation i sin tur löna sig på sikt, då både kontaktlinser och glasögon innebär en löpande utgift som man bär med sig livet igenom.

När det kommer till presbyopi, den synnedsättning som åldrande för med sig, får man fortfarande välja endagslinsen. LASIK kan inte användas för att korrigera naturlig ålderssynthet.

Fattar man beslutet att gå från kontaktlinser till en LASIK-operation är det förstås viktigt att först göra en grundlig undersökning. Att ordentligt utreda huruvida man har ett synfel som kan korrigeras med operation samt vilka eventuella risker den kan föra med sig. LASIK med sina mycket goda resultat är, trots allt, ett kirurgiskt ingrepp.