Progressiva linser Uppdaterad information om linser på nätet, synfel samt skötselråd.

De progressiva linserna är framtagna för att förbättra synen på alla avstånd. I linsens övre del blir avståndsseendet tydligt, medan området för närseendet är placerat i den nedre. Linsens centrala del gör området som varken ligger långt borta eller riktigt nära klart och skarpt. De progressiva linserna är jämnt slipade och har därför inga störande linjer i synfältet. Detta gör det möjligt för synen att bli bra på samtliga avstånd, samtidigt som övergångarna mellan de olika blickfången hela tiden förblir mjuka. Det krävs därmed inga onaturliga, knyckiga huvudrörelser när ögat ska ändra fokus.

Progressiva linser

Skötsel och hantering av progressiva linser

Hur hanteringen och skötseln av de progressiva linserna ser ut varierar beroende på vilken typ av linser man väljer. Det finns progressiva linser av typen endags- månads- och dygnet-runt-linser.

Progressiva endagslinser

De progressiva linserna finns bland annat som endagslinser. Väljer man endagslinser använder man dem under en dag för att sedan kassera dem och ta fram ett nytt par morgonen därpå. Skötseln är därmed obefintlig och det gör det enkelt att leva ett aktivt och rörligt liv.

Progressiva månadslinser

Väljer man istället progressiva linser av varianten månadslins kräver dessa ett visst mått av skötsel. Månadslinserna rengörs dagligen i linsvätska och förvaras i avsett vätskefyllt etui över natten. Exakt hur länge man kan använda, rengöra och förvara samma linspar beror lite grann på linsbäraren och de individuella förutsättningarna, varför optikers rekommendation och ordination alltid måste råda.

Progressiva dygnet-runt-linser

De progressiva linserna finns även att tillgå som dygnet-runt-linser, de individuella förutsättningarna avgör sedan hur bra de passar användaren. Dygnet-runt-linserna kan användas under upp till 30 dygn i sträck, helt beroende på vilken typ man väljer och de individuella förutsättningar linsbäraren besitter. Dygnet-runt-linsen är tillverkad i materialet silikonhydrogel, vilket gör att ögat syresätts mycket bättre än med de konventionella linserna. Linserna bärs dygnet runt och kräver ingen som helst skötsel eller förvaring. Det är viktigt att alltid följa optikers ordination och rekommendation för hur lång tid linserna kan bäras innan det är dags att ersätta dem med ett nytt par.

Synfel

De progressiva linserna tillverkas för att avhjälpa ålderssynthet. Vid ålderssynthet tillstöter svårigheter med närseendet, ögats förmåga att fokusera något på riktigt nära håll. När ögats lins ska fokusera på något nära måste den pressas samman. Det blir allt svårare med tiden, i och med linsens åldrande. Linsen förlorar hela tiden i spänst och elasticitet, förr eller senare tillstöter ålderssynthet. Ett hjälpmedel, förslagsvis progressiva linser, blir nödvändigt.