När ska man börja använda linser? Uppdaterad information om linser på nätet, synfel samt skötselråd.

Det kan vara svårt att veta när man kan börja använda linser. Det finns egentligen ingen satt ålder för när det anses vara lämpligt att börja med linser. Man brukar prata om att det är bra att vänta tills man är 12-13 år gammal men det handlar mest om personlig mognad.

Den största anledningen till att ett allt för ungt barn inte ska börja använda linser är att man i ung ålder troligen inte kommer att ägna särskilt mycket tid till att sköta om linserna. Om man är inte är noggrann med linsskötseln finns det, förutom en risk för skador på linserna, viss risk för ögoninfektion. Har man dock den mognad som krävs innan man fyllt 12-13 år finns det ingenting som säger att det skulle vara dåligt att använda linser. Det är inte på något sätt farligt att använda kontaktlinser vid ung ålder.

Det är alltså ingen åldersgräns för att använda linser men du bör ha den mognad som krävs för att sköta om dem på rätt sätt. Linser är på många sätt enklare än att använda glasögon så tveka inte att testa och jämföra om du idag använder glasögon.