Skötsel av linser Uppdaterad information om linser på nätet, synfel samt skötselråd.

Hur sköter jag mina linser?

Kontaktlinser är sköra och består endast av en tunn hinna av väldigt känsligt material. Så det är extremt enkelt att skada linsens yta eller utsätta linsen för bakterier. Nedan nämner i några saker som kan bra att tänka på vid linsskötsel. En lösning är givetvis att använda endagslinser då du minimerar kontakt med linsen och slänger den efter en användning. Dock bör du följa nedanstående tips i vilket fall som helst. På så sätt riskerar du inte att skada dina ögon.

Använd alltid steril linsvätska

Det är lätt hänt att man glömmer att ta med linsvätska när man reser eller att köpa ny när linsvätskan är slut. Vanligt tillvägagångssätt är då att ersätta linsvätskan med vatten, i tron att det i alla fall är bättre än ingenting alls. Fin tanke, men oerhört skadligt för linserna. Den sterila linsvätskan är ett måste för att kontaktlinserna ska korrigera synfelet i bästa möjliga mån. Kranvatten innehåller ofta mycket bakterier som sätter sig på linsen och kan orsaka ögoninfektioner och annat besvär. Linserna torkar även ut och sliter på hornhinnan som minst sagt inte heller hjälper att förbättra synfelet.

Byt ut linskopparna ofta

Även fast linskopparna är gjorda för att skydda linserna, som de också gör, visar studier att bakterier även lätt kommer in. Se till att ordentligt stänga locken till linskopparna för att undvika damm och smuts att tränga in. Du bör alltså byta dina gamla linskoppar mot ny relativt ofta men aldrig mot andra behållare, även om du använder linsvätska. Linserna ska alltid, när de inte används, placeras i linskopparna.

Tvätta händerna!

Att hålla händerna rena är extremt viktigt eftersom det är dem linserna främst är i kontakt med. Använd desinfektionsmedel snarare än tvål och se till att naglarna inte kommer i kontakt med linserna. Naglarna är inte bara vassa och kan skada linsen utan är ett känt tillhåll för bakterier.

Badrummet är förbjudet!

Det finns ingen annan plats i hemmet så är mer mottaglig för bakterier än badrummet. Där samlas smuts efter tvätt, dusch och toabesök. Smuts du inte vill ha på dina linser, ännu mindre i dina ögon. Gör det bekvämt för dig och sätt in linserna i vardagsrummet framför din tv.

Undvik naglar och tvål

Att sätta in kontaktlinserna kan vara svårt nog och vi menar inte att försvåra saker men här är det också väldigt viktigt att naglarna inte kommer i kontakt med linsen. Naglarna är ett vanligt bakterienäste så se till att klippa dem och tvätta händerna noga innan. Använd helst inte tvål utan något desinfektionsmedel från Apoteket. Tvål innehåller ofta parfym och andra kemikalier som kan skada linserna.

Hur länge håller ett par linser?

När man ska köpa linser är det viktigt att veta hur länge de kommer att hålla innan de måste bytas ut. Det finns ett flertal olika linser, alla med olika hållbarstid. Vi kommer här att gå igenom ett antal olika alternativ för att du lätt ska hitta den lins som passar dig bäst.

Endagslinser är linser som man har på sig under endast en dag. På kvällen när de tas ut ska de slängas och de går alltså inte att använda igen. Det här alternativet är perfekt för dig som inte orkar hålla på med linsskötsel. Använder du endagslinser behöver du inte heller oroa dig för irritation i ögat då bakterierisken är minimal.

Månadslinser håller i 2-4 veckor och är den populäraste linstypen i Sverige. Detta kan självklart ha att göra med att det oftast är den billigaste linsen på marknaden. Månadslinser sätts in på morgonen och tas ut på kvällen. När de inte används ska de förvaras i ett etui fyllt med linsvätska. Om man inte sköter sina månadslinser finns risk att de får bakterier på sig som i sin tur kan leda ögoninflammation. Tar man bara hand om sina linser är det här ett bra och billigt alternativ.

Dygnet-runt linser kan användas i upp till 3-4 veckor i sträck utan att man tar ut dem. Det skiljer dock från person till person hur länge de kan bäras. Den här typen av lins påminner till sitt sätt om endagslinser. De kräver minimal skötsel och under tiden man använder dem behöver man inte ägna en tanke på att desinfektera linserna.