Toriska linser Uppdaterad information om linser på nätet, synfel samt skötselråd.

Toriska linser är avsedda för att korrigera ögats brytningsfel. De kan slipas för att klara astigmatism, men även när- och översynthet. Linserna har under senare år genomgått en stor utveckling. Från att ha varit ganska obekväma och inte helt säkra är de numer både bekväma och lättanvända. Med datorers hjälp lyckas man korrigera i princip alla former av astigmatism, samtidigt som linserna blir smidiga, hållbara och har en bra passform.

Toriska linser

Skötsel och hantering av toriska linser

Hanteringen och skötseln av de toriska linserna varierar, helt beroende på vilken typ av linser man väljer. Det finns toriska linser att tillgå av typerna endags- månads- och dygnet-runt-linser.

Toriska endagslinser

Väljer man endagslinser använder man dem under en dag för att sedan kassera dem och ta fram ett nytt par morgonen därpå. Skötseln är, med detta linsval, obefintlig och det gör det enkelt att leva ett aktivt och rörligt liv.

Toriska månadslinser

Väljer man istället toriska linser av varianten månadslins kräver dessa ett visst mått av skötsel. Månadslinserna rengörs dagligen i linsvätska och förvaras i avsett vätskefyllt etui över natten. Exakt hur länge man kan använda, rengöra och förvara samma par linser beror lite grann på linsanvändaren och de individuella förutsättningarna, varför optikers rekommendation och ordination alltid måste råda.

Toriska dygnet-runt-linser

De toriska linserna finns även att tillgå som dygnet-runt-linser. Dygnet-runt-linserna kan användas under upp till 30 dygn i sträck, helt beroende på vilken typ man väljer och de individuella förutsättningar linsanvändaren besitter. Dygnet-runt-linsen tillverkas i materialet silikonhydrogel, vilket gör att ögat syresätts mycket bättre än med de traditionella linserna. Linserna bärs dygnet runt och kräver ingen som helst skötsel eller förvaring. Det är viktigt att alltid följa optikers ordination och rekommendation för hur lång tid linserna kan bäras innan det är dags att ersätta dem med ett nytt par.

Korrigera synfel med toriska linser

Toriska linser tillverkas för att korrigera brytningsfel, astigmatism. De klarar även av att ge skarp syn när ögats ljusbrytandeförmåga är avvikande på de sätt som det är vid när- och översynthet.