LinserOnline.se Uppdaterad information om linser på nätet, synfel samt skötselråd.

Välkommen till linser online – Kontaktlinsguiden

Linser Online är guiden som tillhandahåller information om kontaktlinser och kontaktlinsbutiker på Internet. I guiden finner du även utförlig information om olika synfel samt hur dessa kan korrigeras med hjälp av linser och olika behandlingsmetoder. Vårt mål är att tillhandahålla så aktuell information som möjligt vilket innebär att ändringar av innehållet sker kontinuerligt. Skulle mot förmodan någon information saknas eller innehålla något stav- eller sakfel ber vi dig höra av dig till oss.

Tänk på att linser är medicinska produkter, därför är det av största vikt att du alltid konsulterar din lokala optiker eller ögonläkare vid frågor som rör dina ögons hälsa.

Den första kontaktlinsen tillverkades i glas och var extremt obekväm. Nästa utvecklingssteg blev en lins tillverkad i plexiglas. Den kom att bli den första att brukas i en något större skala. Fortfarande var kontaktlinserna dock mycket kostsamma. I mitten av 50-talet fick den mjuka linsen sitt genombrott och först då började linser att användas av människor i allmänhet.

Nuförtiden är den mjuka kontaktlinsen allra vanligast och den är marknadsledande även i Sverige. Användandet av mjuka respektive hårda kontaktlinser varierar däremot i övriga världen. I stora användarländer som USA, Tyskland och Storbritannien brukas de hårda linserna mer frekvent, vilka också är mer skonsamma för ögonen.

Från början rengjorde man sina kontaktlinser genom att koka dem i en avsedd apparat med saltlösning. Numer sker skötsel och rengöring med olika saltlösningar och särskild linsvätska, bestående av desinfektionslösningar. De mjuka linserna kan användas allt från vid ett specifikt tillfälle, kanske en dag, till att rengöras och återanvändas under längre perioder innan de ersätts med ett nytt par.

Den så kallade dygnet-runt-linsen, som kan bäras just dygnet runt under upp till en månad, blir allt vanligare. Tillverkningsmaterialet silikonhydrogel gör det möjligt för ögat att andas, vilket gör att det återfuktas och därmed kan bevara sin komfort.

Idag kan kontaktliserna korrigera flertalet synfel, såsom när- och översynthet, astigmatism av olika slag och ålderssynthet. Betydligt fler än vad glasögon klarar av. De färgade linserna kan även de korrigera många synfel, men även användas endast för kosmetiskt bruk. Kanske vill man korrigera någon kosmetisk defekt i ögat, helt byta ögonfärg, eller bära mer extrema motivlinser vid något enstaka tillfälle. Färgade linser har blivit en allt mer vanligt förekommande accessoar vilket de många diskussionerna och användar- tipsen på diverse modebloggar är ett bevis på.

Utvecklingen av kontaktlinser följer således världsutvecklingen i stort. De ska kunna användas av en massa människor och samtidigt möta alla individuella behov. Nu är det möjligt att leva ett liv fyllt av aktiviteter utan att egentligen hindras av sitt synfel. Med rätt korrigeringsmetoder finns inte längre några större begränsningar.

Tweet Like Share Share Pin it Email

What others say about “Välkommen till linser online – Kontaktlinsguiden” ? (One Comment)

Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Comment


16 − sex =